Wat is desembrood

Wat is desembrood

Het klinkt misschien cliché maar bij ons is tijd écht het belangrijkste ingrediënt.

Het klinkt misschien cliché maar bij ons is tijd écht het belangrijkste ingrediënt.

Wat is het verschil met ander brood?

Er zijn twee grote verschillen tussen desembrood en veel ander brood. Namelijk tijd en het soort rijsmiddel.

Rijsmiddel

In desembrood wordt geen gist maar een moederdeeg gebruikt om het brood te laten rijzen. Dit moederdeeg wordt de desem genoemd. Desem is een levende cultuur wat eruitziet als een soort papje. Dit papje van van (volkoren)meel of bloem met water fermenteert door middel van wilde gisten die zich overal om ons heen bevinden in combinatie met temperatuur. De desem houden we zelf dagelijks in leven houden en voor elke keer bakken tot een juiste hoeveelheid laten “groeien”.

Tijd

Naast het rijsmiddel geven we ons brood ontzettend veel tijd om een brood te worden. Dit is misschien wel het belangrijkste ingrediënt. Waar veel andere broden van niets tot brood een proces van ongeveer 5 uur doorlopen doen wij hier ongeveer 24 uur over. Hierdoor heeft het veel meer tijd om op smaak te komen en komen bepaalde vitamines, mineralen en andere bioactieve stoffen beter beschikbaar voor het lichaam.

Is desembrood gezonder?

Over dit onderwerp is er veel discussie. Eigenlijk is hier nog meer onderzoek voor nodig. Toch zijn er aanwijzingen dat desemfermentatie pluspunten heeft. Zo lijkt het langdurige proces vezels en bepaalde vitaminen, mineralen en andere bioactieve stoffen beter beschikbaar te maken voor je lichaam, denk hierbij aan vitamine B1, foliumzuur, magnesium, ijzer, zink en fenolen. Ook kunnen bepaalde desemculturen gluten gedeeltelijk afbreken, wat gunstig kan zijn voor mensen met een glutenovergevoeligheid. 

Ziet een desembrood er anders uit en hoe proeft het?

In veel gevallen is tarwe de basis van desembrood maar het kan ook van andere graansoorten zoals rogge en spelt gemaakt worden. Daarnaast is er net als ander brood een tal van mogelijkheden; Volkoren, bruin, wit met of zonder zaden en pitten. 

Smaak

Naast de grondstoffen is de smaak van desembrood van veel meer factoren afhankelijk. Denk hierbij aan variaties in de moederdeeg, rijstijden, waterhoeveelheid en temperaturen.  Zo kan elke bakker er ook een eigen karakter aan geven en zal het overal anders smaken. Deze smaak kan tussen verschillende bakkerijen sterk uiteenlopen. Toch staat het bekend om zijn stevige bite, eigenzinnige volle smaak en een iets onregelmatige structuur.

Desembrood valt vooral op door de wilde, knapperige korst, een stevige, onregelmatige structuur en een volle smaak.